Duivels dilemma

Kees stormde mijn kamer binnen en sloeg de deur met een enorme klap dicht ‘Waarom weten we dit nu pas?’

Als voorzitter van de OR was hij begrijpelijk boos over het feit dat ik hen pas nu informeerde over de details van het directiebesluit waarbij de toekomstige koers in detail was uitgewerkt, met nu ook de persoonlijke gevolgen.

Het zijn soms duivelse dillema’s voor een bestuurder. Als plannen van de tekentafel naar de realiteit vertaald worden gaat het snel over structuren, functies en dus ook mensen. De juiste mensen op de goede plek en alle beslissingen die daarbij horen.

Als in die fase ook de OR meegenomen wordt heeft dat grote voordelen als het gaat om draagvlak en betrokkenheid. De keerzijde is dat ook OR-leden of hun (directe) collega’s onderdeel kunnen zijn van het besluit. Niet alleen vertrouwelijkheid, maar ook persoonlijke loyaliteit speelt dan een rol. Lastig.

Als bestuurder of directielid kun je zo OR-leden helemaal klem zetten en blokkeren. Het OR erbij betrekken en wanneer? Een duivels dilemma. Theoretisch makkelijk te beredeneren maar weerbarstig in de dagelijkse praktijk.

‘Ik snap je reactie’ zei ik tegen Kees. ‘Maar kruip eens in mijn huid. Wat zou jij gedaan hebben?’ Hij was even stil en ik zag de woede wegzakken. ‘Kom! We gaan samen een kop koffie drinken.’ zei ik.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s